Агенцията за социално подпомагане ще приема молби до 31 октомври...

 

Вчера правителството обеща да увеличи месечните социални помощи на 310 хиляди домакинства, заради по- високите цени на тока. Днес обаче се оказа, че всъщност ще бъдат увеличени помощите за отопление, които се дават през зимните месеци.

 

Увеличението ще бъде със седем лева на месец, което е с около 35- 40 лева повече за целия сезон.  

 

От понеделник Агенцията за социално подпомагане започна да приема молбите за енегрийна помощ. Те могат да се подават до 31 октомври.

 

Социалните експерти увериха, че увеличението на енергийните помощи изцяло ще покрие новите цени на електроенергията.

 

От КНСБ обаче настояват да има допълнителни помощи за социално слабите и извън отоплителния сезон, заради новите цени на тока.

 

Според изчисленията им средната сметка на всяко домакинство за електричество след увеличението ще нарасне с 10 лева месечно.

 

От конфедерацията искат и повишаване на минималната заплата за страната, както и индексиране на пенсиите.

 

Новата цена на тока ще се отрази шоково дори на тези, които го ползват само за осветление, готвене, телевизор и хладилник без фризер, твърдят от синдиката.

 

Това показват и изчисленията на Веско Каваев. Той и съпругата му живеят с 240 лева на месец. Лишават се непрекъснато от различни неща, за да живеят с 3.70лева  за двамата души на ден.

 

Синдикатите искат от 1 януари минималната работна заплата да стане 330 лева, а пенсиите и бюджетните заплати да се вдигнат с 10%. 

 

Репортер: Искра Урумова


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.