18 млн. лева са отпуснати по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”...

 

От септември фирмите ще могат да наемат безработни младежи без да правят допълнителни разходи за заплати, осигуровки и оборудване на новите работни места. Тази възможност дава нова схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". За целта Брюксел отделя 18 млн. лева, с които могат да бъдат наети около две хиляди младежи.

 

По схемата „Ново работно място" фирмите ще могат да наемат млади хора до 29 години, регистрирани в бюрата по труда. С парите по програмата те ще трябва да им осигурят обучение по професията и заетост от половин до една година без да се налага да плащат за това.

 

За младия човек това му дава уникалната възможност да придобие опит и квалификация, да ги получи и то на първото си работно място. По този начин той ще стане по-успешен, ще повиши шансовете си за намиране на постоянно работно място, защото вече ще има необходимия шанс по специалността. За компаниите това е шанс да използват тези млади хора за решаване на текущи задачи, коментираха от Българската стопанска камара.

 

В Българската стопанска камара по програмата вече работят петима младежи. Любомир Савов е един от тях. От няколко седмици той работи тук по специалността си като осъществява бизнес отношения с чужди партньори.

 

До този момент с парите от Брюксел работодателите му са плащали месечната заплата и осигуровките. От септември обаче с част от средствата ще може напълно безплатно да се оборудва и работното му място.

 

Освен заплата и оборудвано работно място, младежите ще получават и стипендия за всеки ден обучение преди да започнат работа.

 

Репортер: Георги Георгиев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.