Парите ще бъдат набавени до два месеца, а ремонтът се очаква идната пролет...

Министерството на културата ще помогне за възстановявянето на стенописа на известния български художник Димитър Казаков – Нерон в град Божурище до София.


Ден след като в Новините ви показахме разпадащата се творба, подарена на града от художника, министър Вежди Рашидов заяви за Нова ТВ, че експерти са оценили щетите и държавната институция ще помогне на общината в Божурище за спасяването на творбата.


Стенописът е  изрисува върху фасада на сграда в края на 70-те години на миналия век. До края на живота си Казаков живее в близкия до София град и подарява на жителите му тези близо 200 квадратни метра свое изкуство.

Времето и хората, обаче са нанесли значителни щети върху стенописа. Построена пристройка унищожила централната му част, от слънцето и дъжда 30-годишните бои избледнели, а изливащата се вода от старите улуци разрушила още един голям къс. Разрухата не е неспасяема, но няма как да стане без пари. А общината не разполага с необходимите 30.35 хил. лева, категоричен е кмета Аспарух Аспарухов. Според него проблемите на Божурище са предостатъчно да погълнат целия местен бюджет. Спасението може да дойде само от държавата и нейното културно министерство.


Министър Вежди Рашидов разбра за проблема от Новините на Нова ТВ и изпрати експерти на място. Твърдо решен е да помогне с намирането на средства и специалисти – реставратори, но е категоричен, че кметовете не могат винаги да очакват, по думите му друг да свърши тяхната работа.

Трябва да се направи проект по фонд „13 века България". Най-късно до два месеца ще бъдат издействани средства. Ако не, министерството ще намери начин да набави необходимите пари. Надеждите на министър Рашидов са, че ранна пролет на 2013 г. ще започнат реставраторските дейности.

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.