Последната преведена на страната сума е 1 млрд. евро...

 

Гърция е получила 1 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност. Атина трябваше да вземе парите като част от предишния транш от кредитна помощ, отпуснат преди изборите през май и юни. Кредиторите обаче задържаха средствата, за да запазят натиска над гръцките власти.

 

Поредният транш от спасителните средства бяха отпуснати, след като на повторните парламентарни избори на 17 юни победиха дясноцентристите, които подкрепят кредитното споразумение с ЕС и МВФ.

 

Приблизително половината от получените средства са били изпратени за обслужване на текущи финансови задължения на страната. Останалите пари трябва да облекчат малко ситуацията на гръцката хазна, която практически е останала без средства.

 

Програмата на новото коалиционно правителство в Гърция обаче предвижда такива фискални мерки, че ще се сблъска с остра съпротива от кредиторите и партньорите си през следващите дни. Сред тях са намаляване на данъци, допълнително подпомагане на бедните и безработните, замразяване на съкращенията в публичния сектор и две години повече за намаляване на бюджетния дефицит.