Те настояват икономическото министерство да разреши тегленето на кредит...

 

Поредна криза назрява във „Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) - Сопот заради неизплатени заплати. Предприятието дължи близо четири милиона лева за възнаграждения на работниците за януари, април и май миналата година. За това утре синдикатите отново сядат на преговори с ръководството на завода. Освен изплащане на дължимите заплати, те искат и повече поръчки, за да има работа за всички. Ако не се стигне до споразумение, в средата на следващата седмица оръжейниците излизат на протест със семействата си. Те заплашват да блокират целия Подбалкан.

 

Служителите на военния завод настояват министерството на икономиката, което е принципал на дружеството, да разреши тегленето на кредит, с който предприятието спешно да се разплати с работниците.

 

Мария е от 21 години в предприятието и не помни никога досега три месеца поред да се е прибирала без заплата вкъщи. Разчита само на един аванс от 150 лева. Колегата й Нено пък едва събира пари, за да отиде на работа.

 

Ръководството на предприятието отказа коментар преди утрешната среща, но увери, че скоро очаква поръчка, с парите от която ще изплати част от дължимите заплати.

 

ВМЗ - Сопот е в процес на приватизация. До момента три чуждестранни компании са проявили интерес към военно промишления комплекс. Засега преговорите с тях се пазят в тайна.

 

Репортер: Благой Бекриев   

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.