Условията за организиране на референдума са предмет на остра полемика...


Румънското правителство се събра днес на извънредно заседание, за да подготви организирането на изключително важен за бъдещето на страната референдум за отстраняването на десноцентристкия президент Траян Бъсеску, за което вчера гласува парламентът.

Отстраняването на държавния глава ще стане факт, ако бъде потвърдено на референдум, който ще се състои на 29 юли.

"С истината и Конституцията да вървим на референдум", написа Траян Бъсеску в послание в социалната мрежа Туитър. Той вече оцеля при подобен вот преди пет години, през 2007 г., когато същите партии, инициирали сегашния импийчмънт, се опитаха да го свалят.

На днешното правителствено заседание премиерът социалдемократ Виктор Понта не скри задоволството си от гласуването в парламента за отстраняването на неговия главен политически съперник.

"Сега виждаме как отпадат всички пречки и блокажи, които той ни правеше, откакто дойдохме в управлението, заяви Понта, обръщайки се към министрите. Ще трябва да докажем, че можем добре да работим сега, когато няма да се занимаваме с оспорването на решенията, които вземаме", добави той.

Либерално-социалният съюз на Понта бе критикуван от Европейския съюз, САЩ, от Берлин и Париж, които са разтревожени от прибързаните и напористи законодателни промени, насочени срещу Конституционния съд.

"Обезпокоени сме от последните събития в Румъния, наш съюзник и партньор в НАТО, които застрашават демократичното равновесие на властите и отслабват независимите институции като правосъдието", заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд.

Условията за организиране на референдума са предмет на остра полемика. Преди два дни правителството прие декрет, който предвижда занапред възможността президентът да бъде свален с мнозинство на гласовете на участвалите в референдума, а не с мнозинство на вписаните в избирателните регистри.