Ангела Меркел и Франсоа Оланд се срещнаха във френския град Реймс, за да отбележат годишнината...


Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещнаха във френския град Реймс, за да отбележат 50-тата годишнина от френско-германското помирение.

На днешния ден през 1962 г. Шарл де Гол и Конрад Аденауер, подписват договор за приятелство след вековен период на вражда.

Франсоа Оланд посрещна Ангела Меркел в центъра на град Реймс и въпреки дъжда двамата се придвижиха пеша, под аплодисментите на присъстващите. В катедралата беше отслужена мемориална служба за подписания преди половин век френско-германски договор за приятелство. Той става факт 17 години след края на Втората световна война и след три последователни конфликта, противопоставящи двете страни. Това приятелство продължава и до днес да е двигател на европейската интеграция.

„Европа ни задължава да вървим към нов модел на развитие, който съчетава икономически постижения и социален прогрес, конкурентноспособност и солидарност. Тя ни задължава да съчетаваме национален суверенитет, на който особено държим във Франция и Германия, и европейската ни ангажираност", заяви президентът на Франция.

Германският канцлер също засегна в речта си днешния европейски контекст:

„Европа може да излезе по-силна от тази криза. Трябва да сме наясно с нашите ежедневни усилия и отново и отново да помним едно нещо - ние европейците сме обединени в наш интерес!"