Вярващите твърдят, че не се знае как се харчат парите от рентите на църковните земи...

 

Миряните от разградското село Желязковец се вдигнаха на протест срещу църковен настоятел и попове. Вярващите твърдят, че от години не се знае как се харчат парите от рентите на църковните земи и от продажбата на съборена постройка за траурни ритуали. В същото време единственият православен храм в селото тънел в разруха.


Според архиерейския наместник отец Георги Георгиев парите не са харчени неправомерно, а с тях са кандидатствали за ремонт на църквата по оперативна програма.


Хората насочиха гнева си срещу единствения жив член на отдавна избраното църковно настоятелство Неделчо Стоянов.


Сумата от продадените строителни материали е около 2000 лв. Други близо 900 лв постъпвали от аренди всяка година, твърдят миряните.


Миряните твърдят, че не се знае за какво са използвани парите.


Неделчо Стоянов контрира, че средствата са в сметките на русенската света митрополия.


Архирейският наместник отец Георги Георгиев заяви, че християните недоволстват, защото не са наясно с устава на църквата.


„Като стане дума за пари, всеки дърпа за паричките, те не са мои, нито техни, те са на църквата безспорно, но митрополитът е този който разрешава или отменя тези неща", каза Георгиев.


Ако проектът бъде одобрен, църквата ще бъде възстановена и обновена, обеща отец Георги. Хората в селото пък се заканиха да изберат ново настоятелство, което по-добре да защитава интересите им.