В САЩ са конфискувани предмети от слонова кост за над 2 милиона щатски долара...


Прокуратурата в Ню Йорк обяви, че са конфискувани предмети от слонова кост за над 2 милиона щатски долара. Статуетките и гривните са от кост, добита от застрашени подвидове. Според специалисти, напоследък незаконното избиване на слонове бележи значителен ръст.

Поради безконтролното избиване на слонове преди 23 години международно споразумение налага мораториум на търговията със слонова кост. Реалностите обаче са други и бракониерството продължава да е доходоносен международен бизнес.

На пресконференция прокуратурата в Манхатън показа част от конфискуваните при акция предмети (вижте снимката в галерия). Слоновата кост, от които те са направени, е от застрашените подвидове Африкански степен слон и Индийски слон.

Прокурорите посочиха Ню Йорк като едно от местата, където незаконната търговия със слонова кост e силно застъпена.

"Бракониерите не трябва да печелят на наша територия. За съжаление тази търговия процъфтява в Ню Йорк и заплашва един емблематичен животински вид. Необходими са координирани усилия за борбата с това явление", на мнение е прокурорът Сайръс Ванс.

Според природозащитниците напоследък се забелязва активизиране на бракониерите, преследващи слонове. Това се дължи на рязкото покачване на цената на слоновата кост в последните няколко години, особено в Югоизточна Азия.

В световен мащаб незаконната търговия се движи от организираната престъпност. Смята се, че 90% от изделията имат незаконен произход. Основната част от тях се продават на китайския пазар.