Прогнозата е направена от френската сенаторка Алин Аршембо...

 

„Има шанс ограниченията за работа за българи във Франция да отпаднат през есента", прогнозира сенаторката от партията на "Зелените" Алин Аршембо.

 

Тя е вносител на проекторезолюция в Сената, която призовава правителството в Париж за незабавно отпадане на преходните ограничения за достъп на български и румънски граждани до трудовия пазар, които сега важат до 1 януари 2014 г.

 

"Надявам се да бъде подложена на гласуване от Сената в края на септември или началото на октомври. Всъщност няма нужда от приемането на нов закон по въпроса. Той зависи пряко от решението на правителството. Резолюцията на Сената представлява просто една позиция, препоръка, но във Франция това е от голямо значение", коментира Аршембо.

 

Ако Сенатът се съгласи, то френският президент и правителство ще трябва да напишат писмо до Европейската комисия, в което да се заяви, че преходните ограничителни мерки в страната отпадат. Процедурата би могла да се стече дори за няколко дни, убедена е сенаторката.

 

От сегашната забрана за работа във Франция страдат най-вече българските и румънски роми, смята Аршембо. "Наистина има около 4 млн. безработни във Франция, но ситуацията няма да се промени заради едва няколко хиляди българи и румънци. Аз обаче предпочитам тези хора да могат да сключват трудов договор и да внасят осигурителни вноски в социалната система. Финансово за Франция е по-добре да има легално работещи хора, отколкото те да се трудят на черно без да плащат данъци и осигуровки", категорична е тя.

 

Само за доброволното връщане на румънските и български граждани в родината им Франция харчи годишно по 6 млн. евро. Според Аршембо, ако тези хора работят, биха имали достъп както до образование, така и допълнителна квалификация