Австрийско издание излезе с критичен анализ на политическата ситуация в трите страни

 

"Европа е изправена пред кошмарна ситуация поради атаките срещу демокрацията в България, Румъния и Унгария". Това се казва в анализ на авторитетното австрийско издание "Ди Пресе".

 

„Атаки срещу демокрацията и върховенството на закона в Румъния, България и Унгария предизвикват недоволство в Брюксел. Европа е изправена пред кошмарна ситуация", се казва в анализа. Изданиетоподчерта, че последните събития в България и Румъния са тревожни, тъй като партиите и в двете държави смятат, че политиката е екстремна игра, при която печалбата или загубата на играещия трябва да бъде балансирана от печалбата или загубата на другите участници.

 

"След като вземат властта или сформират коалиция, партиите вземат всички ключови постове за отрицателно време - от председателя на Конституционния съд до ръководителите на статистическите институции. По този начин те се опитват да циментират тази хватка на властта колкото е възможно най-дълго време", пише още изданието.

 

„В България, Румъния и Унгария действа един и същи принцип - всеки, който не е с нас, е срещу нас. След последните събития в София и Букурещ двете страни едва ли скоро ще се присъединят към Шнгенското пространство", коментира още австрийското издание.