През есента ще бъдат обсъждани и мерките за въвеждане на финансова децентрализация...

 

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) ще поиска повече пари за ремонти на общинските пътища. Това заяви председателят на сдружението Тодор Попов след заседание в Търговище.

 

Попов каза, че финансовият министър Симеон Дянков е проявил разбиране, но докато искането не стане факт, са леко скептични. Поисканото увеличение само за пътищата е над 45 %, а за останалите капиталови разходи още 150 %, което е около 50 млн. лв. "Искаме да се върнем на нивата от 2008 г.", заяви Попов.

 

В тази връзка от НСОРБ поискаха да се въведат средни критерии при определянето на местните данъци и такси. Освен за пътища, сдружението ще поиска от финансовото министерство повече пари за образование, култура, социални дейности. 25 млн. лв. ще бъдат поискани, за да бъде завишена общата изравнителна субсидия за следващата година.

 

До месец октомври заедно с народните представители по места ще бъдат обсъждани мерките за въвеждане на финансова децентрализация на общините, както и да се подготвят промени в Закона за местното самоуправление.

 

"Наясно сме, че във времето, в което живеем, може би нещата няма да станат веднага, но всички са убедени, че този закон трябва да се придвижи. В стария вече не можем да работим. Идва ни тесен", каза още кметът на Търговище д-р Красимир Мирев.

 

Той допълни, че в закона трябва подробно да се опишат отношенията с централната власт и отговорностите, които ще поемат общините. В това число е и финансирането. Според кметът досега се е получавала властова децентрализация без финансова такава.