В Молдова има 34 средни училища с преподаване на български език и литература...

 

Образователна реформа в Молдова може да закрие училища на бесарабските българи, в които се изучава майчиния им език. За това сигнализираха от местния парламент в Тараклия и наши дипломати.

 

Дори да се запазят някои от застрашените, заради малкия брой ученици училища няма осигурено финансиране за часовете по български език. В районите на Тараклия ситуацията е съвсем критична и заради обезлюдяването по икономически причини и заради липсата на пари за преподаватели и учебници.

 

В Молдова има 34 средни училища с преподаване на български език и литература. Очаква се кметовете по райони вече да разпределят бюджетите на училищата и там, където парите не достигат часове по български няма да има. Липсва финансиране дори за лицея „Васил Левски" в Кишинев .

 

 

За да се получат пари, трябват повече деца, а за да има повече деца, трябват условия от съседни градове и села да пътуват или да бъдат настанени в пансион. За съжаление такива няма.

 

 

В Траклия и селата в района, където живеят общо около 80 хиляди българи, вантите са обединяване на училища.

 

 

Дипломатите ни в Молдова уточниха, че са поставили проблема  пред министерствата на образованието и на финансите.

 

 

За сега обаче от министерството на финансите са заявили, че нямат средства за тази година и че евентуално от следващата ще търсят средства, за да финансират обучението на майчин език. Това заяви посланикът ни в Молдова Георги Панайотов.

 

Потърсихме държавните институции, за да обяснят защо няма пари за български. Отговориха ни, че проблемът не е само с предметите на нашия език, а с условията да има поне 27 деца в клас.

 

От Департамент за междуетническите отношения в Молдова  не очаквали проблеми с изоставането на децата от материала по български език, дори временно да се спре преподаването му. Обясниха, че в Бесарабия учениците можели да го упражнявят със своите близки. По-големият проблем обаче имало всички да научат въведения като държавен молдовски. А една от най-важните причини децата да не спират да учат български, ни беше посочена от самите тях в теоретичния лицей „Васил Левски" в Кишинев така: „Аз искам в България, защото там има много повече перспективи и в бъдещето" и така „ Искам много да попадна в България, защото ми е интересно коя е тази страна, където са живеели моите корени. Искам да я видя много".