Изравнителните сметки за парно и топла вода тази година са с 13-14% по-високи от предходната...

 

Според компанията повишението в цената ще бъде ежегодно, защото се увеличава дела на възобновяемите енергоизточници, цената на зелената енергия и изкупуването на сертификати за въглеродни емисии. Общото увеличение на цената за клиентите на EVN тази година е 13,6 на сто. Такива са плановете и за 2013 г.

 

„Сега имаме голям скок заради производството на зелена енергия през първата половина на 2012 г.", поясни председателят на Управителния съвет на EVN-България Йорг Золфелнер.

 

От другите две електроразпределителни дружества у нас – E.ON и ЧЕЗ, се въздържаха от коментар. Но уточниха, че подобни разчети още не са правени и не биха се ангажирали с прогнозата, която направиха колегите им от Южна България. 

 

Успокоението дойде от държавния енергиен регулатор, който има последната дума за цените. Според тях следващата година е планирана като нулева за зелената енергия – т.е. няма да се изграждат нови мощности, нито ще се повишава цената за изкупуване. Затова прогнози за драстичен нов скок на сметките ни за ток не се очаквал.

 

Междувременно стана ясно, че изравнителните сметки за парно и топла вода тази година са с 13-14% по-високи спрямо предходната. Това сочат данни на Асоциацията на топлофикациите, цитирани от Българското национално радио. Половината абонати имали да додават пари, а другата половина - да получават обратно.

 

Репортер: Иван Черкезов