Сданието се захранва изцяло от фотоволтаици, използващи единствено слънчевата енергия...

 

В Хонг Конг построиха офис сграда от ново поколение, която е напълно природосъобразна. Тя не отделя  въглероден диоксид, сама произвежда необходимата електроенергия и същевремено предлага комфортни условия на обитателите си.

 

Като всеки многомилионен мегаполис Хонг Конг е асоцииран със замърсяване, небостъргачи, търговски центрове и отсъствие на зеленина. В самият център на града обаче модерната архитектура предлага алтернатива. Офис сграда, която носи името Зи Си Би, се захранва изцяло от слънчеви батерии. Целият покрив на зданието е покрит със фотоволтаици. Те са под наклон 21 градуса, който съвпада с географската ширина на Хонг Конг. По този начин батериите се възползват максимално от слънчевото греене. В безоблачен слънчев ден триетажната сграда дори отчита свръхпроизводство и вкарва част от електроенергията в мрежата на града. 

 

Зи Си Би е заобиколена от горичка. Растенията в нея са единствено от  характерни за района видове. Температурата там е с два градуса по-ниска от тази на заобикалящата я градска среда. Основният въпрос обаче остава - дали тези сгради са икономически изгодни.

 

Въпреки че сгради като тази едва ли скоро ще заместят познатите гиганти от стомана и стъкло, те представляват една от възможните алтернативи.