Проверете как да си осигурим здравните права в чужбина...


На 16 юли ви разказахме за българите, които след продължителен престой в чужбина, могат да оправят здравните си осигуровки у нас, без да плащат със задна дата. Днес, 17 юли, продължаваме темата с това как да си осигурим здравните права в чужбина, ако пътуваме на почивка, планираме летен стаж или по-продължителна работа.

При почивка в чужбина
Първият случай е когато пътуваме в чужбина на почивка. Достатъчен документ е валидна европейска здравноосигурителна карта. Тя дава достъп до безплатна медицинска помощ във всички случаи, застрашаващи нормалния ни престой в друга държава.

 

Ако пътуването е съвсем скоро, а ние все още нямаме такава карта, трябва да се обърнем към районната здравна каса. Необходимо е да представим попълнено заявление и копие от личната ни карта, за да получим удостоверение за временно заместване на картата. То има същото покритие като картата и се издава в срок от два работни дни.

При стаж в чужбина
При стажове в чужбина, нашето здравно осигуряване се признава в рамките на ЕС, ЕИП и Швейцария. Когато един студент кара стаж там, спокойно може да пътува, пак с европейската здравна карта.

За държавите извън ЕС и САЩ трябва да се направи здравна застраховка, тъй като влиянието на регламентите и техните разпоредби се разпростира само в рамките на Европа.

При работа в чужбина
Третият случай е, когато работим повече от година в чужбина. Тук възможните случаи са два. Ако служителят е командирован от българския си работодател, то той ще продължи да бъде осигуряван тук. Ако обаче замине да работи за чужд работодател, тогава той подлежи на осигуряване в съответната държава-членка.

За да разберем какво се случва със студентите, които искат да работят в чужбина, отново ще ви срещнем с Катерина, която е студентка във Великобритания. По нейни думи, в момента е въведено ново изискване за българските студенти, които искат да си намерят работа в Англия. Към документите, които те трябва да приложат към разрешителното за работа, трябва да има и приложена частна осигуровка към английска компания.

Ако обаче, въпреки наличието на европейска здравноосигурителна карта ни бъде отказано лечение в чужбина, можем да направим следното. След връщането в България здравната каса ще ни възстанови разходите срещу оригиналите на финансови и медицински документи.

Репортер: Марина Цекова