По непотвърдена информация той се е подвизавал в централната част на Варна

Екипи на израелското разузнаване издирват из Европа евентуалния съучастник на атентатора от летището в Бургас. По непотвърдена информация той се е подвизавал в централната част на Варна.

 

В събота израелски медии разпространиха информацията, че групировката "Кайдат ал Джихад" е поела отговорност за атентата от сряда. Организацията е клон на "Ал Кайда" и вероятно е свързана с движението "Глобален джихад”.

 

От българското външно министерство отрекоха обаче групировката да е виновна за трагедията на летище „Сарафово”.

 

За Новините на Нова от Министерството на външните работи на Израел също изразиха съмнения, че Ал Кайда има роля в атентата и останаха верни на версията на премиера Бенямин Нетаняху, че атентатът в Бургас е дело на Хизбула.

 

 

На същото мнение е и ръководителят на Института за борба с тероризма в Херцелия д-р Боаз Ганор. Той припомни атентата от миналата седмица в Лимасол, Кипър. Според него, за да разберем кой е отговорен за атаката в Бургас, трябва просто по-внимателно да се вгледаме в случилото се в Кипър.

 

Нападението в Лимасол е било осуетено. Вече е доказано, че зад атаката стои член на Хизбула.

 

„Би било прекалено голямо съвпадение, че само няколко дни по-късно, почти същото нападение се случва в друга европейска страна и това не е дело на Хизбула”, коментира Ганор.

 

Един от основните аргументи в защита на това становище е, че все още лидерите на организацията не са поели публично отговорност за действията си - нещо, което в повечето други случаи е практика.

 

Още за мнението на специалистите гледайте във видеото.

 

Репортер: Марина Цекова