Според Боаз Ганор, Олимпийските игри винаги са били желана цел за терористи.

Броени дни остават до началото на летните Олимпийски игри в Лондон. Освен с интерес и надежда за победа, състезанието тази година ще бъде посрещнато и особено притеснение за сигурността на състезатели и туристи.

Поводите са два - травмата след атаката срещу израелския олимпийски отбор в Мюнхен през 1972-ра година, както и атентатът в Бургас. Израелски експерти не изключват възможността Олимпийските игри да се превърнат в поле на терористична атака.

Според директора на Института по контратероризъм в Херцлия - Боаз Ганор, Олимпийските игри винаги са представлявали много желана цел за терористите. Затова възможността атентат да се случи точно там не бива да се подценява.

„Това е ценна мишена, защото е много висока концентрацията на международни медии и публика. А точно това искат терористите. Те биха искали да имат вниманието на целия свят и да всяват страх навсякъде”, каза Ганор.

Въпреки това, според експерта, предприемането на такава атака крие много повече рискове за терористите, отколкото например атентатът в Бургас.

„Мисля, че Иран, а дори и Хизбула не биха искали да бъдат заловени по време на такава атака. Атака срещу Олимпийските игри е стратегическа атака, а не тактическа атака. Затова отмъщението срещу този, който е отговорен за нея, ще е точно толкова стратегическо, колкото самото нападение”, каза още специалистът.

Точно поради тази причина, ако предполагаемите виновници - Иран и Хизбула – решат да предприемат такова нападение, то според експертите ще е организирано така, че да не ги разкрие.

Предвид мерките за сигурност по време на Олимпиадата, според Боаз Ганор много по-вероятно е да бъде нападнато не Олимпийското градче или състезателите от Израел, а израелските туристите. Такова нападение от една страна ще се осъществи по-лесно, а от друга ще осигури на терористите желаното международно внимание.

На въпроса възможна ли е атаката, Боаз Ганор и представители на Израелското външно министерство отговориха така положително.

Репортер: Марина Цекова