Финансовите министри на двете страни разпространиха обръщение.

Германия и Испания твърдят, че няма да се наложи Мадрид да поиска спасителна помощ от Европейския съюз. След като лихвите по краткосрочните испански правителствени облигации се повишиха драстично, финансовите министри на Испания и Германия разпространиха обръщение в опит да успокоят нарастващата несигурност на пазарите заради състоянието на испанската икономика.

Волфганг Шойбле и Луис де Гиндос заявиха в специално изявление, че покачването на лихвите не е отражение на реалните икономически показатели. Ситуацията в Испания обаче продължава да тревожи инвеститорите с нарастващата цена, на която държавата взима заеми и новината, че провинция Каталуния се нуждае от държавно финансиране, за да посрещне разходите си.

"Решение може да дойде само отвън”, каза Рафаел Пампион, преподавател в Мадридския университет. „Единият начин е Централната европейска банка да купи испански облигации и по този начин лихвите да паднат. Вторият вариант е част от публичния дълг да бъде изкупен от спасителния фонд на Европейския съюз. Ако не се случи едно от двете Испания официално да поиска финансова помощ от Брюксел, както го направи Гърция", допълни той.

Вчера Испания обяви, че Италия и Франция подкрепят план за незабавното прилагане на мерките за подпомагане на испанския банков сектор, за който се договориха страните от Еврозоната. От Рим и Париж обаче отрекоха да са договорили с Испания ускорена процедура.