Държавата ще даде 150 хил. лева еднократна помощ, за да ги върне в България.

Правителството отпусна извънредни средства, с които да се организира евакуацията на наши сънародници от Швеция, съобщи външният министър Николай Младенов. Българите са били измамени с предложение за сезонна работа без трудов договор. Те са отишли в Швеция, за да берат боровинки, но са се оказали в бедстващо положение.

 

"Ако не ме лъже паметта около 150 000 лева ще трябват за операцията по прибиране на българските граждани", добави Младенов.

 

Между 1200 и 1500 души са българските берачи на боровинки, съобщи Н.П. посланикът на България в Швеция Светлан Стоев пред  Deutsche Welle, който цитира неофициални данни на шведските власти.

 

Българската мисия в Стокхолм до този момент е успяла да помогне на около 30 души да се приберат в България. За една от групите са били  закупени самолетни билети със средства на общините в Перник и в Трън,  каза посланикът.

 

Тази година в Швеция работа няма, уточни той.

 

„Няма боровинки, няма горски плодове. Затова нека не се предприемат никакви пътувания. А тези, които идват насам без средства, трябва да знаят, че ако изпаднат тук в беда, нямат нормални условия за завръщане в България”, допълни Стоев.

 

До септември Министерството на външните работи трябва да изработи и предложи на обществено обсъждане концепция за закон, който да регламентира задълженията на българската държава към сънародниците ни в чужбина.