Страната очаква поредния спасителен транс от 31.5 млрд. евро...

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще се срещне с представителите на тройката международни кредитори, които инспектират в Атина финансовото състояние на Гърция.

 

Самарас трябва да представи пакет от мерки за икономии в размер на 11.7 млрд. евро, които правителството ще реализира в следващите две години.

 

Премиерът е изправен пред нелеката задача да убеди кредиторите, че страната му прави необходимото, за да получи последния транш от спасителния заем в размер на 31.5 млрд. евро. Без този транш Гърция ще бъде изправена пред фалит и твърде вероятно ще напусне Еврозоната.

 

Проблемът пред Самарас е, че търпението на тройката кредитори се изчерпва, тъй като Атина изостава сериозно от графика за редуциране на бюджетния си дефицит. Неслучайно след срещата си с гръцкия премиер председателят на Европейската комисия Жозе Барозу подчерта, че обещанията и думите не са достатъчни, а действията са далеч по-важни.

 

Този четвъртък Самарас трябва да убеди скептиците по отношение на прогреса на Гърция, че реформите в страната ще бъдат приложени според очакванията на кредиторите.