Още над 100 души са временно настанени на различни места в скандинавската държава до завръщането им в страната..

197 български сезонни работници, пребивавали в Швеция без трудови договори, се завърнаха в страната и вее пътуват към родните си места, съобщиха от МВР.

 

Първата група работници пристигна в петъчния следобяд. Вечерта, около 21.30 часа на ГКПП - Видин пристигна автобус, превозващ 69 български граждани. При извършен граничен контрол, беше установено, че единият от пътниците е обвиняем по досъдебно производство. Той е предаден на районното полицейско управление. На част от българските граждани – жители на Сливенска област, е осигурен автобус, а останалите са транспортирани до жп гара Видин. До времето на отпътуването им по родните места е осигурена охрана от служители на Транспортна полиция.

 

Други два автобуса с останалите 128 български граждани пристигнаха рано тази сутрин. Отново били засечени двама обвиняеми по досъдебно производство с наложена мярка за принудително довеждане. Те са конвоирани до РУП – Кула. Останалите пътници били ескортирани на автобусите до жп гара Видин, откъдето отпътували за родните си места.

 

В момента в Стокхолм се намират още 62-ма сезонни работници, които са настанени в училище в близост до посолството, оборудвано с легла и душове. Други 52-ма души са в лагер в околностите на шведската столица.

 

От външното министерство препоръчват на всички българи, които възнамеряват да заминат на сезонна работа в Швеция, да сключат задължително трудови договори и да се информират добре за работодателя.