Комисията за защита на конкуренцията отчете нарушения, но в крайна сметка отхвърли становище за картел.

Няма картел при горивата у нас. Това е окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след близо година щателна проверка на пазара в България. Преди 4 месеца антимонополният орган излезе със съмнения, че 4 компании, търгуващи с горива, договарят цените на едро на най-масовия бензин и дизела.

Днес обаче твърденията за картел са отхвърлени. Комисията не е установила и компанията "Лукойл" да е злоупотребила с "господстващото си положение на пазара".

Петролните компании, проверявани за картел бяха „Лукойл”, „Ромпетрол”, „Нафтекс-Петрол” и „ОМВ”. Днес стана ясно, че конкуренцията на пазара на горива не е застрашена.

„Установени са съществуването на практики, които биха могли да доведат до координиране на пазарното поведение, поради това че се създава така наречената изкуствена прозрачност на пазара, в която конкурентите могат лесно да проследяват какво е поведението на останалите”, каза Боряна Шотекова, началник отдел „Антитръст” в КЗК.

„Това се възприема като проблем за конкуренцията, в това число и ценовата, която е основна на този пазар, но в никакъв случай не е установен картел, което е едно реално координиране по отношение на цените”, допълни тя.

Две са некоректните практики, установени от антимонополната комисия – обявяване на цените на едро на бензина и дизела на сайта на „Лукойл”, а клиентите на петролната компания са използвали тези цени като база при последващите си сделки.

 

Комисията дава 30 дни за отстраняването на нарушенията.

Решението е взето още миналия четвъртък, но компаниите са уведомени едва днес. Ако не се съобразят със становището, може да се стигне до възобновяване на процедурата.

Репортер: Косара Михалкова