Анализатори пък казват, че сливането на банки в трудно положение, не е приоритет.


Банковата система у нас е стабилна, макар че потребителите все още чакат по-ниски лихви. Според анализатори, банките които срещат проблеми по света прибягват до сливане или до продажба, за да могат да се справят със ситуацията. Банките у нас обаче, не се сливат, дори и в критични моменти.

„Консолидацията в банковата система е характерна в целия свят. За България това нещо не се случва може би в такива темпове, които някои са си представяли, но  в една стабилна банкова система, добре работещи и печелещи банки това не винаги е приоритет”, каза Александър Чакалски, изпълнителен директор на банка.

„Това, което е наистина важно за българския пазар е, че на него има много висока конкуренция, което означава, че банките се стремят към привличане на по-голям пазарен дял и до известна степен са свикнали с тази конкуренция”, каза Калоян Стайков от Институт за пазарна икономика.

Банковата система остава стабилна и потребителите се питат - Защо ни е това? Чак когато кредитирането нарасне и се почувства раздвижване, ще разберем защо.

Но на практика не се чувства нужда от намаляване броя на банките.

„Това става приоритет, когато банките отслабнат и имат нужда да преодоляват големи проблеми, които  все още не са на дневен ред и не знам дали ще бъдат в нашата банкова система”, каза още Чакалски.

По-малките банки са по-консервативни като правило, така те се оказват и доста конкурентни.

„В други страни банките основно бяха насочени към един сегмент, в Испания в строителството, във Финландия по същия начин. В България може би този строителен балон не се наду изцяло и беше спукан точно навреме, така че да не създаде прекалено сериозни проблеми за банките”, уточни Стайков.

Репортер: Данаил Глишев