Причината за това са рекордните цени на пшеницата на световните борси...

Няма да има рязко повишаване на цената на хляба. Около това мнение се обединиха земеделският министър Мирослав Найденов, производителите на зърно и на хляб. За сериозно поскъпване се заговори, след като на световните пазари пшеницата достигна рекордни цени заради лошата реколта в Съединените щати и Черноморието.

 

Това намери отражение и у нас – тон качествена пшеница от реколта 2012 струва с между 30 и 40% повече, отколкото през миналата година.

 

Ако се наложи да плащаме малко повече за хляба, най-песимистичният сценарий, който очерта земеделският министър е поскъпване с няколко стотинки.

 

Хлебопроизводителите обясниха, че дори и да искат, не могат да увеличат драстично цените, защото българинът не може да си го позволи.

 

Успокоение получихме и за цените на пшеницата. Драстично покачване оттук нататък няма да има, обясниха и борсовите експерти. Спадът обаче може да дойде едва след няколко месеца. Причините са, че се търгува не реална пшеница, която е с доставка на момента, а се търгуват фючърси, т.с. търгуват се хартии.

 

От Комисията по стоковите борси и тържищата обясниха, че по-рано от октомври месец не се очаква драстична промяна на цените на пшеницата, оттам и на брашното. Причината е, че тези количества вече са изтъргувани.

 

Репортер: Яна Николова

 

Гледайте целата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.