Нивото на кредитиране в страната пък се задържа благодарение на некредитните институции...

Капиталът на българските банки е нараснал с над половин милиард лева за близо година въпреки кризата. Това се посочва в тримесечния отчет на Българската народна банка (БНБ). Отбелязва се и спад в търсенето на кредити, но очакванията са за слабо намаляване на лихвите. Според БНБ това едва ли ще стане преди есента.

 

Нивото на кредитиране в страната се задържа неизменно за последната година и очаквано най-висок е ръстът му от некредитни институции, популярни като кредитни къщи, работещи като правило с по-високи лихви и такси.

 

За половин година тенденцията в кредитирането за бизнеса е към възстановяване на нивата отпреди глобалната криза, е наблюдението на Централната банка.

 

Според финансови анализатори специално за банките винаги има един период на изчакване, кой първи ще направи някаква крачка и каква ще бъде тя. И сътветно следва оценката на всяка една банка на индивидуалните й възможности и дали ще следва тази крачка или ще запази позицията си.

 

Ръстът  на лошите кредити също е задържан. В сравнения със същия период на предходната година той е под половин процент, показват данните.

 

Очакванията на министерството на финансите, повторени от ресорния министър Симеон Дянков преди седмица, за постепенен спад на лихвите при кредитите обаче за момента не се отбелязват от анализаторите.

 

Капиталът  за година на кредитните институции се е увеличил с 540 млн. лева, съобщава Народната банка . Петте най-големи банки държат повече от половината от парите в сектора.

 

Репортер: Данаил Глишев

 

Гледайте целата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.