САЩ похарчи 67 милиарда долара за проблемния F-22...

Военно-въздушните сили на САЩ обявиха, че са открили причините за хроничните проблеми на пилотите на изтребителя F-22.

Струващият над 320 милиона долара самолет не може да изпълнява функциите си нормално, след като имаше редица инциденти с пилоти. По необясними причини пилотите започвали да страдат от липса на кислород и да изпадат в безсъзнание по време на полет.

Според генерал Чарлз Лайън от Военно-въздушните сили проблемът не се оказал в самолета.

Тестовете продължиха една година. Те показали, че хипоксията на пилотите е в резултат на лошо функциониращите им жилетки под налягане. На голяма височина жилетките притискат горната част на тялото и не позволяват на кръвта да се стече в краката на пилота. Генералът заяви, че жилетките се надували прекомерно и спирали дишането на пилотите. Те ще бъдат преправени и на F-22 ще бъде дадена "зелена светлина" да лети на големи височини.

Веднага след обяснението на командването последваха негативни реакции в специализиранаите медии. Някои наблюдатели подчертаха, че сегашния модел жилетки под налягане се иползват от години и никога не е имало проблеми с тях.

Освен това проблем с жилетките не обяснява инцидентите с членове на наземните екипи, обслужващи F-22. Шестима механици се оплакаха от замайване и позиви за повръщане след работа на суперскъпия самолет. Военно-въздушните сили отвърнаха, че най-вероятно става дума за недохранване или обезводняване на механиците. Това обяснение предизвика присмех от страна на специалистите.