Мерките включват намаляване на пенсиите и на някои от другите социални плащания...

Лидерите на управляващата коалиция в Гърция се договориха за нови бюджетни съкращения от 11.500 млрд.евро. Те са необходими, за да може страната да получи 31 млрд. евро в рамките на следващия транш от международната финансова помощ. Без тези пари Атина ще фалира и ще трябва на излезе от Еврозоната.

 

Договорката за новите бюджетни съкращения дойде на фона на исканията на двете по-малки партии в коалицията за незабавно предоговаряне на условията по спасителния заем. Социалистите обаче обявиха, че няма да подкрепят такова искане, за да бъдат избегнати предсрочни избори. Премиерът Антонис Самарас беше категоричен, че Гърция трябва да възвърне доверието на международните кредитори преди да поиска удължаване на спасителния план.

 

Съкращенията в размер на 11.500 млрд.евро са необходими, за да може Атина да остане в Еврозоната, бяха думите на министър-председателя. Правителството му щяло да се опита да финализира договорката до края на месеца и да търси начини да намали социалните ефекти.

 

Приетите мерки включват намаляване на пенсиите и на някои от другите социални плащания.

 

Очаква се Гърция да изпадне в по-дълбока рецесия от очакваното, смятат анализатори. Според тях икономиката ще се срине със 7%, а не с 5, каквито бяха първоначалните прогнози.