Хлебопроизводители в Монтана искат завишаване от поне 10-15%, за да могат да оцелеят...

Над 100 души ще бъдат съкратени с сектор хлебопроизводство в Монтана, ако не се повиши цената на хляба. Производителите там са на ръба на оцеляването.

 

Повишението на горивата и основните суровини за направата на хляб са мотивите, които налагат повишаването на цената, според председателя на сдружението на хлебопроизводителите в Монтана. Ако това не стане, ще последват масови съкращения в сектора, а някои производители дори могат да фалират.

 

Част от тях не са инвестирали от години в подмяна на технологичното оборудване. И макар че заплатите на служители не са увеличавани, хората поне са запазили работата си.  

 

Хлебопроизводителите твърдят, че цената на насъщния в момента не може да покрие завишените им разходи. За да оцелеят, според тях, стойността му трябва да бъде повишена с поне 10-15% от нивата, които са били преди реколтата.

 

Според някои производители притесненията за безконтролно повишаване на цената на хляба са неоснователни, защото пазара е наситен с производители и конкуренцията е голяма.

 

Репортер: Биляна Борисова