За да бъдат откраднати данните ни, са нужни не повече от 30 секунди...

 

SMS-и от различни банки с предупреждение за блокиране на банковите карти от съображения за сигурност заляха бургазлии и почиващите на морето в последните дни. Причина за това са опитите за манипулации на банкомати на оживени места в града и курортните комплекси. 
 
От полицията предупреждават и за манипулации на машини за теглене на пари, разположени в отдалечени от централните улици места. 
 
„Скимиращото устройство цели да придобие информация от магнитната лента на картата, както и ПИН-кода на картодържателя”, обясни пред камерата на Новините на Нова Цветелина Рандева, говорител МВР-Бургас.
 
Скимиращите устройства обикновено се поставят на входа на картата, в зоната над клавиатурата. Устройства могат да бъдат монтирани на изхода за банкноти, както и върху самата клавиатура. Те са с много малък размер. 
 
Можем да се досетим, че има скиминг на банкомата, ако има допълнителни приставки с цвят, различен от оригиналния, или елементи, които липсват при останалите банкоматни устройства. Може да има и метална пластина, която се намира пред „устата” за поставяне на картата, обясни още Рандева.
 
За да бъдат откраднати данните от картата ни, са необходими не повече от 30 секунди.
 
Експертите съветват и при най-малкото съмнение, че банковата ви карта е преминала през скимиращо устройство, освен банковия клон, да уведомите и служителите в най-близкото Районно полицейско управление. По този начин освен, че ще бъде блокирана картата ви, ще се направи и проследяване на движението на новия притежател на данните и парите ви.
 
Репортер: Цеца Алексова