У нас пък гражданският брак е включен в списъка с най-важните услуги...

Експерти поставиха под въпрос това доколко ефективна мярка е замразяването на цените на 10 основни хранителни продукта от някои от най-големите търговски вериги у нас, която е в сила от 3 август. Специалистите разискват и темата за това дали именно тези стоки са най-важните за българина.

 
Подборът бе направен от земеделския министър Мирослав Найденов. Той обясни, че е взел решението, след като преценил, че това са продуктите, които купуват дори хората в най-лошо социално положение. Тя влязоха в така наречената „социална кошница”.
 
По правило статистиците са тези, които определят стоките, попадащи в „потребителската кошница”. Списъкът включва над 500 продукта - хранителни и нехранителни стоки и услуги, които често използваме.
 
За разлика от „политическата” кошница, в хранителната част на „статистическата”, влизат и сол и олио и захар, брашно, плодове и зеленчуци, колбаси. Статистиците актуализират веднъж годишно своята кошница. Едни продукти отпадат, други влизат в нея.
 
Традиционно хлябът заема първо място. Преди няколко години обаче конякът беше изваден от кошницата, за сметка на водката.
 
Кое е важно, за да попадне в статистическата кошница, зависи от това колко българи го купуват.
 
И докато у нас все още основните плодове са традиционните ябълки, във Великобритания от тази година включват в потребителската кошница и ананасът. Там предни позиции заемат шест вида риба, а от тази година статистиците наблюдават четворка бири. Явно и покупката на таблети на Острова се е превърнала в част от ежедневието, защото и той попада в кошницата.
 
В Ирландия пък важен за потреблението се оказва тестът за бременност.
 
От 2010 г. пък у нас и гражданският брак влезе в потребителската кошница.
 
И ако си мислите, че няма значение какво попада в статистическите кошници, грешите. Според изменението на цените на стоките в нея се определя инфлацията, а на базата на инфлацията пък правителствата взимат важни решения – например, с колко да се повишават пенсии или заплати. Заради това и за властимащите е много важно какво влиза и какво излиза от статистическите кошници. Твърде високата инфлация не е добър знак, а за да се укроти тя в българската потребителска кошница преди десетина години беше вкарано дори пианото. Така поскъпването на хартия изглеждаше не толкова страшно.
 
Репортер: Нели Тодорова