Пазарът бележи ръст от 25% за миналата година...

 

Брокерите по морето отчитат силно активиране на пазара на ваканционни имоти през последните две лета. През 2011 г. има ръст от 25%. Този сезон започна с лек спад, но продажбите на имоти в морските ни курорти продължават. Най-много купуват руснаците, включително граждани на Сибир и бившите съветски републики.
 
Вместо всеки сезон да плащат за наеми и нощувки, чужденците предпочитат да инвестират в собствени къщи. 
 
Руските туристи купуват ваканционни имоти не само в курортите като Слънчев бряг, Свети Влас и Златни пясъци, а и двата големи морски града – Варна и Бургас. 
 
„Основното е търсеното на едностайни и двустайни апартаменти – между 40 и 70 кв.м., в построени вече сгради, по-възможност с добра инфраструктура, обзаведени”, обясни брокерът Диана Иванова. 
 
По-неатрактивните имоти по крайните линии на курортите могат да се купят и за 500 евро на кв. метър. Цената на жилищата с изглед към морето обаче не пада под 1500 евро за квадрат.
 
Имоти се купуват предимно в по-оживените места в местата за отдих. Отдавна спокойствието вече не е изискване при избора на къща край морето.
 
„На руските граждани това не им пречи – напротив - търсят активна почивка – многолюдие, добрия начин на живот, добрите ресторанти. И купуват по оживените части”, каза Добромир Ганев от Националното сдружение „Недвижими имоти”. 
 
Въпреки съживяването на пазара през последните година-две, строителството на много от обектите по Черноморието остава замразено.
 
Репортер: Георги Георгиев