Това е изводът от последния доклад на шефа на Института за космически изследвания на НАСА...

 

Все повече зачестяват много топлите лета, твърдят американските учени. Според тях основната причина за изменението на климата се крие в човешката дейност. 
 
Дежеймс Хансен ръководи Института за космически изследвания „Годард” на НАСА. Пред изданието „Вашингтон пост” ученият припомня свой доклад от 1988 г., представен пред Сената. В него той предупреждава за бъдещето, което ни очаква заради климатичните промени. Според Хансен основната причина за това е използването от човека на горивата от изкопаеми източници.
 
В сегашния си доклад Хансен признава: „Бях прекалено голям оптимист”. 
 
Според най-новите изследвания, които екипът от учени ще представи идната седмица, има „зашеметяващо нарастване в броя на изключително горещите лета, което ще има силно обезпокоителни последствия не само за нашето бъдеще, а и за настоящето ни”.
 
На друго мнение обаче са  част от българските изследователи. Според тях не може да се каже категорично, че човекът и неговата намеса са оказали съществено влияние върху климата или появата на по-топли лета.
 
Какво казаха те пред камерата на Новините на Нова гледайте във видеото.
 
Репортер: Мария Димитрова
 
Екипът на novanews.bg се извинява за ниското качество на видеоматериала. Причината за това е внезапно възникнал технически проблем.