За разлика от българските летовници, чужденците ползват застраховка, включена в туристическия им пакет

До 100 лева може да стигне медицинският преглед по време на лятната отпуска край морето. Едва една трета от медицинските центрове в община Несебър, която включва и най-големия ни морски курорт – Слънчев бряг, имат договори със Здравната каса. Дори и в тях обаче туристите рядко могат да се възползват от здравноосигурителните си права.

 

За холандеца Йел нощта приключва в медицинския център. Той вече е преминал преглед при специалист, промиване и шиене. Доволен е от бързото обслужване.

 

В повечето случаи цялото обслужване на чужденците се покрива от медицински застраховки, включени в туристическите им пакети. Понякога те покриват до 60 евро за първичен преглед.

 

Българските туристи трябва да приготвят минимум 25 лева за преглед, ако им се наложи да потърсят медицинска помощ. Дори и да носят здравната си книжка, трудно ще се разминат само с потребителската такса. Причината е, че нямат талон-направление за специалист.

 

Натовареността в медицинските центрове през лятото е много по-голяма. Освен пияни и дрогирани туристи, идват деца и пациенти с различни травми.

 

Всеки хотел трябва да постави на видно място списък с медицинските центрове, които работят със Здравната каса. Повечето туристи, особено българските, обаче не разчитат на това и при малки проблеми, не търсят помощ от специалист.

 

Репортер: Георги Георгиев