Няма данни за жертви и ранени...


Изригна спящ повече от 120 години вулкан в Нова Зеландия. Той изхвърли червени камъни и покри с дебел облак пепел голяма част от Северния остров, където е и столицата Уелингтън. Няма данни за жертви и ранени.

Вулканът е изригнал малко преди полунощ местно време.

Свидетели разказват, че са чули силни експлозии, а след това видели огромни пламъци и стълбове дим над високата 1968 метра планина Тонга Риро. Изригването било придружено от земетресение, продължило близо пет минути. Облакът от вулканична пепел се е издигнал на 6000 метра и държавната авиокомпания Еър Ню Зилънд заяви, че някои полети над Северния остров може да бъдат отменени или забавени.

Полицията затвори главната магистрала, свързваща Уелингтън с най-големия град Оуклънд поради лошата видимост. Властите посъветваха шофьорите да избягват района от съображения за сигурност.

Известен вулканолог заяви, че не е регистрирана продължаваща активност след първоначалното изригване. Според него обаче е трудно да се каже дали това е началото на дълга поредици от изригвания или вулканът отново ще затихне.