А-95 поскъпна с общо 7 стотинки от петък насам...

 

Бензинът вече е по-скъп от дизела в някои от веригите за горива. От понеделник най- масовият бензин А-95 отново поскъпна и достигна цената на дизеловото гориво. 
 
От началото на седмицата шофьорите трябва да извадят между 2,67 и 2,69 лева за литър, докато пълнят резервоарите на автомобилите си. Най-масовият бензин поскъпна първо в петък – с 5 стотинки, а от неделя насам – с още 2. Така цената на А-95 почти достигна рекорда от април, когато по бензиностанциите се продаваше за 2,70. 
 
След поскъпването от петък с 2 стотинки, дизеловото гориво засега задържа цената си. По бензиностанциите днес то се продаваше за между 2,64 и 2,67 за литър.
 
„По-скоро това е сигнал за промяна в относителния свободен капацитет на рафинериите в региона, т.е. когато има твърде много търсене за дизел, очевидно капацитетът не достига и дизелът поскъпва и обратното. Явно има тапи в доставките на бензин, но това са краткосрочни тенденции”, коментира Лъчезар Богданов, икономист в „Индъстри уотч”. 
 
Засега икономистите не прогнозират цените да тръгнат надолу. 
 
Въпреки скока при суровия петрол и повишеното търсене на бензин в сезона на почивките, експертите не виждат и основания за непрекъснато покачване на цените. 
 
Някои икономисти дори поискаха държавата да намери механизми, с които да намали цените по бензиностанциите. 
 
„Видяхме, че в последно време правителството проявява интерес към контрол на цените - на яйца, кокошки и др. И е необяснимо защо е така свенливо отношението към майката на всички цени – цената на горивата, защото тя в различни пропорции се отразява на всички други стоки”, заяви изпълнителният директор на Института за политика и развитие Трайчо Трайков. 
 
Самите вериги предлагат всевъзможни промоции, за да привличат клиенти, въпреки високите цени. Но и при тях компаниите не остават без печалба.
 
Репортер: Георги Георгиев