Селекция от 100 филма доказва, че късите ленти не са за подценяване


На 9 август започва петото издание на фестивала „Късо съединение”, организирано от  сдружение „Позор” (те са и организаторите на фестивала „Северно сияние”, „Цветята на Корана” и седят още зад много интересни проекти). До 23-ти август любителите на късометражното кино ще могат да се насладят на специална и завладяваща селекция, включваща 100 филма в 11 програми.

Един от основните акценти в програмата на фестивала е „За 42 секунди”. Във филмовия експеримент участват 42 режисьори, които са поканени да заснемат свои късометражни експерименти с продължителност... 42 секунди.

В рамките на програмата „Звездно късо съединение” ще бъде представена и черно-бяла селекция с късометражни филми на Солве Съндсбо, който снима популярни холивудски звезди. Някои от тях са Натали Портман, Хавиер Бардем, Венсан Касел, Тилда Суинтън и Мат Деймън. Този път обаче ще ги видим в по-различна светлина – без говор, озвучени само от класически музикални произведения.

Ще бъдат представени филми, носители на награди „Оскар”, такива със силни актьорски състави, както и филми, които дали заради монолозите в тях, или заради завладяващите си истории, ще ни накарат да затаим дъх.

Откриването ще бъде поставено с български късометражни филми, създадени през последните две години.

Тазгодишното издание на „Късо съединение” се осъществява с подкрепата на Американското посолство, Посолството на Кралство Норвегия и Институт Сервантес – София.

Местата, на които ще се състоят прожекциите са Дом на киното, Евро синема, Институт Сервантес – София, Американски център, + това и Dada Cultural Bar.

Подробности за програмата и информация за цените може да намерите ТУК.

Така че, ако Дейвид Линч, Гаспар Ное, Жан-Люк Годар, Сергей Бодров и Клер Дени не ви звучат като имена на хубави, но непопулярни коктейли и обичате киното, „Късо съединение” е за вас!

 

Автор: Миалена Халваджийска