Неблагоприятни метеорологични условия са причината за скока на цените, сочи доклад на ООН

Цените на хранителните продукти в глобален мащаб са се повишили рязко през юли заради неблагоприятни метеорологични условия, сочи доклад на ООН. Увеличението събуди страхове, че кризата на храни от 2007 – 2008 година, засегнала най-бедните държави в света, може да се повтори. Тогава имаше кървави сблъсъци за храна в държави като Хаити и Египет, припомнят световните медии.

 

Проливните дъждове в Бразилия, сушата в Съединените щати и Австралия, трудностите с производството в Русия, наводненията в Индия са засилили тази тенденция, твърди Световната организация по прехраната на ООН. Според ФАО цените на храните са скочили с 6% само през юли 2012 година, в сравнение с юни същата година.

 

Преди това, три месеца подред, те са спадали. Цената на пшеницата е скочила за един месец със 17%, а тази на захарта - с 12%, сочи доклада. Очаква се, че тазгодишната реколта на царевица в САЩ също ще е лоша и вероятно цените на продукта ще се повишат с повече от 30%. Засега остава непроменена цената на ориза и млечните продукти, а тази месото е спаднала с 1.7%.