Най-малко 240 роми от съборените лагери са били качени на самолет за Румъния

Френската полиция започна да събаря нелегални ромски лагери край град Лил. Това стана след като новият кабинет на президента Франсоа Оланд обеща спешни мерки за подобряване на общественото здраве.

 

Най-малко 240 роми от съборените лагери са били качени на самолет за румънската столица Букурещ. Преди това обаче те се съгласили доброволно да се върнат в Източна Европа.

 

Министърът на вътрешните работи заяви в изявление, че съдът е издал заповед нелегалните ромски лагери да бъдат премахнати внимателно. Той допълни, че те са нехигиенични и са предизвикателство за обществения живот в районите, където се намират. Министърът допълни, че е издал заповед за най-уязвимите жители на лагерите - бременните жени и деца, да бъдат намерени по-приемливи жилища. 

 

Критици на правителството веднага се противопоставиха и заявиха, че то копира действията на предшествениците си от кабинета на Никола Саркози. През 2010 г. изгонването на ромите от Франция и връщането им в България и Румъния доведе до остри протести от съседните държави и от Европейската комисия, припомнят френските медии.