Така 25-годишният американец Мантео Мичъл спомогна отборът му да се класира на финал

След класирането за финала на щафетата 4х400 метра на Олимпийските игри, който ще се проведе утре, стана ясно, че спортистът Мантео Мичъл от американския отбор е пробягал 200 метра със счупен крак. 25-годишният атлет е чул и усетил как малкият пищял на левия му крак се спуква по средата на неговото трасе в състезанието. Извикал от болка, но шумът от тълпата бил по-силен и никой не разбрал какво всъщност му се случва.

Мичъл продължил да бяга и предал щафетата за 45 секунди, което било с 1 секунда по-малко от целевото му време. След това той обяснил, че не е искал да предаде съотборниците си и това го накарало да продължи напред. Така, с неистови усилия и с преглъщане на болката, той допринесъл за класирането на САЩ на финала, въпреки че самият Мичъл няма да може да се представи на него.

Счупването на крака е потвърдено с рентгенова снимка. По думите на спортиста то е най-вероятно резултат от инцидент, станал три дни по-рано, когато той се препънал на стълби в олимпийското градче.

„Знаех, че ако приключа силно, ще успеем да завъртим щафетната пръчка. Видях Джош Манс да ми прави знак да му я предам и това ме мотивира. Не исках да разочаровам тези три момчета и целия отбор, затова просто продължих да бягам. Страшно ме болеше. Все още ми се струва невероятно, че постигнах 45 секунди със счупен крак”, каза Мичъл.

Спортистът, чието участие може да се определи като героично в тази символична за олимпийските принципи дисциплина, споделя, че усещането при счупването е било все едно кракът му се разделя на две. Искал просто да легне на земята.

 

Бързата му преценка, решението да не се откаже, както и способността да пробяга със счупен крак разстоянието до своя съотборник, заслужено водят тима до финала.

 

Автор: Доника Тодорова