Общата сума на конфискуваните пари надвишава 40 млн. евро.

Италианските власти демонстрираха уменията на кучета, надушващи укрити пари в брой в багажа на пътниците по летищата в страната. Кучетата допринесли за рязкото увеличаване на иззетите от граничарите банкноти. Статистиката сочи, че от тази година конфискациите са се увеличили с почти 80%.

 

Властите специално подчертаха ролята на кучетата в увеличилият се брой конфискации на пари в брой. За пример бяха дадени два лабрадора. Работещият на летището във Флоренция осъществил удар за над 420 хил. евро, а другият надушил 240 хил., скрити в колата на пенсионер, пресичащ границата с Швейцария.

 

За първите седем месеца на 2012 г. италианските власти отбелязват ръст от 78% в заловените на границата недекларирани пари в брой. Общата сума на конфискуваните пари надвишава 40 млн. евро.

 

Кучетата са част от масираната акция на правителството на премиера Монти, който обяви война на укриващите данъци. Италия е една от държавите в Европейския съюз с най-високи нива на укрити данъци. Министърът на финансите изчисли, че акцията може да внесе над 10 млрд. евро в бюджета.

 

Граничарите се похвалиха и със залавянето на два пъти повече благородни метали, изнасяни незаконно в чужбина в сравнение с 2011 г. 50 кг злато бяха открити в колата на двама братя, опитващи се да ги изнесат в Швейцария