Огънят на полуостров Атон е овладян, но екипите ни ще дадат дежурство и през следващото денонощие


И тази нощ българските пожарникари ще останат в Гърция, за да помагат при потушаването на пожара на полуостров Атон. Те обаче ни увериха, че ситуацията вече е овладяна. Опасност за манастирите в района няма. Освен два екипа на пожарната, на място помагат и горски служители от Благоевград.

През последното денонощие, природата се оказва на страната на екипите по гасенето на пожара. През нощта валя дъжд и улесни работата на огнеборците.

Въпреки че времето е горещо и слънцето напича през деня, тревите не са изсъхнали от снощния дъжд и затова предпоставки за развитие на пожара няма.

„Оттук нататък, да се надяваме, че само дежурство ще осигурим, докато сме тук и докато се уверим, че пожарът е ликвидиран”, каза Георги Пармаков, директор на ПБЗН – Благоевград.

 

Междувременно пожарите на два от испанските канарски острови продължават да се разрастват. Над 4700 души са евакуирани от петък до неделя от островите Гомера и Тенерифе. Горещото време и ветровете усложняват допълнително работата на пожарникарите.

 

Репортер: Яна Николова