Така модерният Робин Худ се противопоставя на управниците, които според него крадат от народа

Испански синдикални лидери и членове на профсъюз системно обират магазини за хранителни стоки и раздават продуктите на бедни хора. Лидер на крадците е кмет на градче в Андалусия. Действията в стил модерен Робин Худ на просфъюзните дейци предизвикаха широка полемика в страната, изпаднала в икономическа криза.

Група синдикалисти от Андалусия са обрали няколко супермаркета през последните дни. Само от един от магазините те взели хранителни стоки на стойност 1000 евро и не ги платили. Трима души от персонала са пострадали, след като се опитали да ги спрат.

Управителят на друг магазин се споразумял с модерните Робин Худ-овци, като се договорил с тях да дарява част от стоката си на местна благотворителна организиция. Ръководител на групата крадци е Санчес Гордилио - лидер на синдиката на Андалусия, кмет на град Мариналеда и депутат от местния парламент.

„Германските банки, испанското правителство и премиерът Рахой са истинските крадци. Те откраднаха парите от бедните за да ги дадат на богатите и да помогнат на банките. Искам да им се противопоставя с действията си”, каза Гордилио.

Испанците обаче се обявиха против подобни действия, които нарушават закона. В същото време, бедните, които получават храните, твърдят, че профсъюзите правят за тях повече, отколкото правителството.

65-годишната Мануела е получила част от откраднатите хранителни продукти.

„Не мисля, че е грешно. Трябва да ям, въпреки че правителството не ми осигурява работа. Вижте, че дори уличните кучета живеят по-добре, а ние трябва да се борим, за да оцелеем”, каза тя.

Мануела е вдовица, която доскоро е работила като камериерка. Работодателят й починал и тя била съкратена. Държавата й отпуска социалната помощ от 400 евро месечно. С нея тя не може да плаща ипотеката на жилището си и банката й го взима. Така Мануела се мести в общежитие, заедно с още други 100 души, останали без дом.

„Бъдещето? Не мога да видя никакво бъдеще. По цял ден нищо не правя. Не мога въобще да си помисля за бъдещето. Животът ми е много труден”, споделя жената.