Причината е, че не е събран изискваният от закона кворум

Резултатите от референдума, след който румънския президент Траян Бъсеску беше отстранен, са невалидни. Това обяви Конституционният съд на Румъния. Решението означава, че Бъсеску следва да се върне в президентския дворец.

Според Конституционния съд, референдумът е бил валиден от гледна точка на организацията, но не е събран изискваният от закона кворум, тоест 50 процента плюс един от избирателите.

На референдума от 29-ти юли близо 88 процента от гласувалите подкрепиха отстраняването на Траян Бъсеску, но избирателната активност бе малко над 46 процента.

Бъсеску и неговите симпатизанти бяха призовали за бойкот на референдума, за да не се дава легитимност на управляващия Социал-либерален съюз.

Румънският премиер Виктор Понта заяви на пресконференция днес, че решението на Конституционния съд за валидността на референдума ще бъде спазено.

Очаква се днешното решението да сложи край на политическата война между левоцентристката коалиция Социал-либерален съюз и десноцентристкия президент Траян Бъсеску, която предизвика критиките на Европейската комисия и Съединените щати.