У нас финансовият министър обеща промени в нормативната уредба и някои закони

Франция временно ще намали данъците върху горивата. Правителството ще се опита по този начин да свали цената на дизела и бензина за крайните потребители. Очаква се до края на август да е ясно с какво точно ще бъде намалението.

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро не се ангажира с точни цифри, но заяви, че до края на седмицата очаква доклад за цените на дизела и бензина. След това на среща с представители на големите фирми в петролния бизнес ще бъдат определени конкретните промени в данъчните ставки.

"Правителството няма да избяга от своите отговорности. Това означава, че ще предприемем необходимите стъпки, за да намалим цената на бензина", обясни Жан-Марк Еро.

Според Еро намаляването на данъка няма да е рязко и мярката ще е временна. Във Франция данъците формират половината от крайната цена на горивата. В рамките на една седмица средната цена на дизела и бензина в страната се покачи от 2,76 лева за литър до 3,09 лева.

У нас, финансовият министър Симеон Дянков обеща промени в нормативната уредба и някои от законите. Така щяла да се създаде по-голяма конкуренция и това да доведе до намаляване на цените на горивата.