Гръцкият премиер поиска отсрочка от две години за балансиране на държавните сметки

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се опитат да покажат единство днес в Берлин на среща, която е решаваща за бъдещето на Гърция в Еврозоната. Разговорите между двете водещи европейски икономики могат да доведат до смекчаване на условията за строги икономии, наложени на Атина в замяна на отпусканата й спасителна финансова помощ.
    
Гърция, която вече пета година е в рецесия, трябва да икономиса 11,5 милиарда евро чрез драстични орязвания на бюджета и структурни реформи.

Премиерът Самарас поиска отсрочка от две години и предвижданото досега балансиране на държавните сметки за 2014 година да стане през 2016 година. "Искаме само малко въздух за дишане, за да изправим  икономиката на крака и да увеличим държавните приходи", поясни той в интервю за германския вестник "Билд".

Към момента Германия отказва каквито и да е преговори по плана за подпомагане на Атина и посочва, че няма да вземе никакво решение преди да бъде публикуван доклад на Тройката международни кредитори, който се очаква през септември.

В документа ще бъда оценен напредъкът в изпълнението на реформите, от които зависи отпускането на транш от 31,5 милиарда от помощта.

От Париж обаче са склонни на компромис и такъв ще бъде търсен именна на днешна среща между Меркел и Оланд.