И двамата са на мнение, че отсрочка за тежките реформи в страната не бива да има

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд не дадоха надежда на Гърция за разсрочване на мерките за икономии, които предстоят на страната. Двамата се срещнаха в Берлин за доуточняване на позициите си по кризата в еврозоната. В обръщение преди работната вечеря Меркел и Оланд изобщо не споменаха исканията на Гърция за отсрочка.

Утре на Ангела Меркел предстои среща с премиера на Гърция Андонис Самарас. Това, което Самарас ще чуе от своя германски домакин едва ли ще съвпадне с искането му икономиите от 11,5 милиарда евро да бъдат направени за 4, а не за договорените 2 години.

"Най-важното е да се придържаме към своите отговорности. Трябва да получим докладът на "тройката" кредитори за прогреса на Гърция, но утре, на срещата си с Андонис Самарас, ще го призова страната да остане на пътя на реформите”, каза Меркел.

В този тон бяха и думите на Франсоа Оланд. Президентът на Франция ще приема Самарас в събота. Оланд каза, че очаква действия от Атина.

"Ние искаме Гърция да остане в еврозоната. От самото начало на кризата сме на тази позиция. Гърция трябва да направи необходимите усилия, за да постигнем тази цел”, каза Оланд.

През септември се очаква докладът на кредиторите на Гърция с оценка дали страната изпълнява плана за икономии. От този доклад зависи отпускането на следващия транш от спасителната финансова помощ за Гърция