Присъдата е максималната за Норвегия

Масовият убиец Андерс Брейвик беше обявен за вменяем и осъден на 21 години затвор за убийството на 77 души при терористичните атаки в Осло преди година.

Решението, че Брейвик не е психично болен и трябва да излежи присъдата си в затвор беше взето единодушно от петимата съдии.

Максималното в норвежкото законодателство наказание от 21 години може да бъде удължавано неограничено, ако се сметне, че престъпникът е опасен. Така на практика крайнодесният екстремист по всяка вероятност ще остане в затвора доживот.  
 
Първоначално Брейвик ще остане в изолация в затвор с повишени мерки за сигурност, където ще разполага с три килии от по 8 квадратни метра - за спане, стая за фитнес и кабинет с компютър, но без интернет връзка.

С течение на времето 33-годишният фанатик може да бъде прехвърлен в отделение с други затворници, които могат да посещават училище и да се обучават по различни програми. Скандинавската система за изтърпяване на наказанията се основава на схващането за човешко отношение към затворниците и за ресоциализацията им.

За голяма част от норвежкото общество обаче Андерс Брейвик не заслужава подобно отношение, защото той е извършителят на най-кървавите нападения в страната от Втората световна война насам.

Припомняме ви, че на 22-ри юли преди година крайнодесният екстремист уби 77 души – 8 при бомбен атентат срещу сградата на правителството в Осло и още 69, които разстреля в летен лагер на младежката организация на управляващата Работническа партия на остров Ютьоя. Най-младата му жертва е 14-годишно момиче.

Макар да признава фактите, Брейвик продължава да твърди, че е невинен, тъй като действал, за да защити Норвегия и християнството от пагубното влияние на исляма и мюсюлманската култура.

 

Подробности вижте във видеото.