Държавата ще предприеме спешни мерки за подпомагане на сектора...

 

Държавата предприема спешни мерки за спасяване на животновъдството. Според ресорния министър Мирослав Найденов секторът се намира в много тежка ситуация. Причините могат да се търсят както в ниските изкупни цени, така и в скъпите фуражи.  
 
Стефан Вълков от хасковското село Брягово се занимава със животновъдство от 10 години. Гледа 160 овце и 40 крави. Казва, че от две години насам нещата не вървят.
 
Той е един от малкото животновъди, които засега оцеляват без кредити, но освен да изкарва за хляба, за друго не му остава.
 
В момента животновъдите са подложени на голям натиск, призна и ресорният министър.
 
„Те предлагат продукцията си на доста ниски изкупни цени. В същото време има рекордни цени на фуражите. Няма как да направят нито мляко, нито месо, без да използват фураж”, коментира Найденов.
 
Първата мярка за осигуряване на финансови средства на стопаните за закупуване на храна за животните е да се изтеглят по-рано националните плащания на глава добитък.
 
„Ще имаме готовност това да се случи през втората половина на октомври, т.е два месеца по-рано”, заяви Найденов.
 
За трета година ще бъдат разсрочени и задълженията на животновъдите към Държавен фонд „Земеделие”. Животновъдите пък се оплакаха, че субсидиите в сектора закъсняват много.
 
Междувременно стана ясно, че около 80 млн. лева се очаква да влязат в бюджета от продажбата на държавна земеделска земя срещу компенсаторки. Подробности за самите търгове очаквайте в сряда сутрин в „Здравей, България”.