Работите са за сметка и риск на френската фирма, спечелила конкурса

Започва търсенето на нефт и газ в акваторията на Черно море. Проучването е на 100 км бреговата ивица в българския участък на Черна море, известен като „Блок Хан Аспарух”. С проучването се заема консорциум от френска, австрийска и испанска фирми. Петгодишният договор за проучването българския участък на морето беше подписан на 29 Август. 12 г.

 

Български нефт и газ в акваторията на Черно море ще търсят френската компания „Тотал”, заедно с австрийската ОМV и испанската „Репсол”. Проучването в Черно море ще става на дълбочина от 5-6 хиляди метра. Инвестицията струва на държавата над един милиард лева. Надеждата на управляващите е, че вложената сума многократно ще бъде изплатена, ако бъдат открити залежи нефт и газ.

 

Според икономическият министър Делян Добрев този добив е с 35 – 40 % по-евтин и носи огромни концесионни възнаграждения за държавата. „Днес ние започваме до ковем българската енергийна независимост”, заяви той.

 

Интересът на България към дълбоководното проучване започна след като в румънските териториални води на Черно море бяха намерени такива залежи.

 

Добрев коментира също, че на 15 км. от българската граница са открити между 40 и 80 млрд. кубика газ. По неговите думи те биха задоволили българските потребности за газ за 20 -30 години.

 

В българския участък на „Блок Хан Аспарух”  консорциумът „Тотол” е предложил да направи два сондажа. Резултатите от тях ще са ясни най-рано след втората година от проучванията.

 

Със сключването на договора държавата прибира бонус от 40 млн. евро. Такава е практиката в много европейски държави, обясни министърът на икономиката. В рамките на 10 работни дни чуждият консорциум трябва да внесе парите в държавния бюджет.

 

Репортер: Ина Гълъбова